2014. szeptember 21., vasárnap

Jelenvaló


 >>Jól használjuk eszünket minden cselekedetünkben és bármely dologban, legyen világos tudatunk magunkról és benső természetünkről, ragadjuk meg Istent mindenben a legnagyobb mértékben, amennyire csak lehet. Mert olyannak kell lennünk, amilyennek a mi Mesterünk mondta: Hasonlítsatok azokhoz az emberekhez, akik mindig őrködnek és várják az ő Urukat! 


 Az ilyen őrködő emberek valóban éberek, és lesik, hogy felbukkanjon az, akire várakoznak. Mindenkiben aki odavetődik Őt várják, bármely idegen legyen is az ő számukra.


 Így tegyünk mi is: tudatosan, minden dologban az Örökké Létezőt törekedjünk felfedezni! Ez olyan igyekezetet követel, hogy meg kell tenni mindent, amire értelmünk és erőnk szerint képesek vagyunk. Ha így teszünk, akkor járunk el helyesen, s minden dologban egyaránt az Istent ragadjuk meg, és egyaránt bőven találjuk Őt mindenben. Akinek ügye ilyen jól állna, akinek Isten ennyire sajátjává válna, annak Ő még egy világi cselekedetben is épp úgy ragyogna, mint a legszentségesebb tettben.


 Ámde ezt ne úgy értsük, hogy tegyünk valami nagyon világiasat vagy nem illő dolgot, hanem úgy, hogy a látás és hallás révén belénk került külső dolgokat kell a Mindenható felé fordítani. Akinek Isten minden dologban ilyen jelenvaló lett, és értelmét a legteljesebb mértékben uralja és használja, egyedül az ismeri az igazi békességet és birtokosa a valódi mennyei birodalomnak.<<


| Meister Eckhart von Hochheim prédikációja nyomán |
| Fényképek: Dharmapa |